GDCK Krapina

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Tjedan Crvenog križa

E-mail Ispis PDF

U nedjelju, 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a tim danom započinje i Tjedan Crvenog križa.

Međunarodni dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se 8. svibnja, na dan na koji je 1828. godine rođen Henry Dunant - osnivač Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. 24. lipnja 1859. godine u namjeri da sklopi posao s francuskim carem Napoleonom III. slučajno se našao na bojnom polju kod Solferina. Patnja koju je tada vidio izmijenila je njegov život. Narednih godina u cijelosti se posvetio stvaranju organizacije Crvenog križa. Godine 1901. norveški parlament mu je dodijelio prvu Nobelovu nagradu za mir koju je podijelio s Fredericom Passyem ( iz Francuske mirotvorne udruge). Primljeni novac od Nobelove nagrade nije zadržao za sebe već ga je darovao Crvenom križu i drugim humanitarnim organizacijama za pomoć sirotinji. Od 1948. godine 8.svibnja, u počast Henryu Dunantu, u cijelom svijetu se obilježava kao Svjetski dan Crvenog križa.

Središnji događaj Tjedna Crvenog križa je 20. Državno natjecanje iz pružanja prve pomoći mladih HCK koje će biti održano u Kninu, 14. svibnja 2016. godine. Gradsko društvo Crvenog križa Krapina će na Državnom natjecanju predstavljati ekipa podmlatka iz Osnovne škole Augusta Cesarca, Krapina, pod vodstvom mentorice Ivane Vešligaj. U sklopu natjecanja održati će se smotra Nacionalnog interventnog tima za djelovanje u kriznim situacijama. Četiri člana interventnog tima predstavljati će GDCK Krapina na Nacionalnoj smotri.

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina će tjedan Crvenog križa obilježiti na sljedeći način:

U suradnji s Osnovnim školama „Ljudevit Gaj" i Augusta Cesarca Krapina, Đurmanec, Jesenje, Antuna Mihanovića Petrovsko, Side Košutić Radoboj, Srednjom školom Krapina i dječjim vrtićima Gustav Krklec, Mali kaj i Sunčica provoditi će se akcija "Prepoznaj sebe", na način da će učenici i djeca sakupljati namirnice za socijalnu samoposlugu.

Klub mladih GDCK Krapina-učenici Srednje škole Krapina- priključili su se najavi i obilježavanju 20. natjecanja mladih HCK i snimili kratki promotivni video koji je trebao na zanimljiv način prikazati - povijest pokreta Crvenog križa, važnost međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava, važnost znanja i vještina prve pomoći, najavu natjecanja mladih... Između 10 pristiglih videa (Virovitica, Našice, Donji Miholjac, Vinkovci, Krapina, Drniš, Sisak, Rovinj, Zagreb i Osijek), njihov promotivni video je osvojio 2. nagradu, te će se koristiti u najavi natjecanja i prikazivati u Tjednu Crvenog križa na nacionalnoj razini.

Klub mladih GDCK Krapina i ekipa mladih iz pružanja prve pomoći- učenici Srednje škole Krapina, će se uključiti u obilježavanje Tjedna Crvenog križa na način da će promovirati tradicionalnu djelatnost Crvenog križa – pružanje prve pomoći, među svojim vršnjacima.

Osposobljavanjem za pružanje prve pomoći Hrvatski Crveni križ želi potaknuti osobe na odgovorno ponašanje u cilju sprečavanja nastanka nesreća i ozljeda, doprinijeti sigurnosti zajednice i osnažiti pojedince i cijele zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica nesreća i bolesti. Edukativni program će se provoditi pod nazivom „Mini tečaj prve pomoći", te je prilagođen potrebama i interesima mladima u srednjim školama.

Svim volonterima, darivateljima krvi, članovima i svim ljudima koji osjećaju pripadnost Crvenom križu, čestitamo 8. svibnja, Svjetski dan Crvenog križa.

Veselimo se zajedničkom obilježavanju tjedna Crvenog križa.

Klub mladih GDCK Krapina

E-mail Ispis PDF

Klub mladih GDCK Krapina-učenici Srednje škole Krapina- priključili su se najavi i obilježavanju 20. natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa i snimili kratki promotivni video koji je trebao na zanimljiv način prikazati - povijest pokreta Crvenog križa, važnost međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava, važnost znanja i vještina prve pomoći, najavu natjecanja mladih... Između 10 pristiglih videa (Virovitica, Našice, Donji Miholjac, Vinkovci, Krapina, Drniš, Sisak, Rovinj, Zagreb i Osijek), njihov promotivni video je osvojio 2. nagradu, te će se koristiti u najavi natjecanja i prikazivati u Tjednu crvenog križa na nacionalnoj razini. Prvo mjesto osvojili su mladi Crvenog križa Rovinj, a treće mladi Crvenog križa Sisak.

20. Državno natjecanje održati će se 14. svibnja 2016. godine u Kninu, a ekipa podmlatka iz Osnovne škole Augusta Cesarca će predstavljati GDCK Krapina.

Zahvaljujemo učenicima Srednje škole Krapina- članovima Kluba mladih GDCK Krapina što su se uključili u promociju 20. natjecanja mladih iz pružanja prve pomoći. Ponosni smo na naše mlade i čestitamo im na osvojenom 2. mjestu.

https://www.youtube.com/watch?v=2hKyOzCil3A

Završen drugi ciklus darivanja krvi

E-mail Ispis PDF

altalt

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Krapina, ekipa Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Zagreba prikupila je 678 doza krvi u drugom ovogodišnjem ciklusu darivanja krvi. Akcijama je pristupilo 748 dobrovoljnih davatelja krvi, a njih 70 zbog zdravstvenih razloga nije moglo dati krv. Dva dana u Srednjoj školi Krapina prikupljeno je 220 doza, dva dana u Pučkom otvorenom učilištu u Krapini 357 doze i u akciji u Restoranu „Zagorka“ u Đurmancu 101 doza krvi.

Krv je prvi put dalo 32 dobrovoljnih davatelja krvi, a oni su;

Podhraški Matija, Krkalo Jurica, Kolenko Petar, Leljak Robert, Bosak Martin, Fruk Anamarija, Slukan Lovro, Slukan David, Bolfek Borna, Jugec Karlo, Ranogajec Mladen, Karakaš Tomislav, Ivanković Matej, Poznić Matija, Krklec Mateja, Hršak Elena, Vincelj Ivan, Cigula Martina, Belošević Dora, Štrok Dora, Miljan Dražen, Janžek Nikola, Živičnjak Mario, Kranjčec Robert, Halužan Nikolina, Štrok Teja, Konjić Marko, Prelčec Martina, Toplak Dario, Kunštek Zoran, Klobučar Tomislav i Turniški Nenad.

 

U ovoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi imali smo rekordera za 100 puta danu krv, a to je gospodin Stjepan Štrok iz Krapine, Doliće 110, koji se pridružio klubu stotkaša GDCK Krapina koji sada broji 34 člana.

U Gradskom društvu Crvenog križa Krapina izuzetno smo zadovoljni sa odazivom. Zahvaljujemo Srednjoj školi Krapina, Pučkom otvorenom učilištu Krapina i Restoranu „Zagorka“ Đurmanec što su nam i ovaj put ustupili besplatan prostor za akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Posebno zahvaljujemo našim dobrovoljnim davateljima krvi koji su se svjesni svakodnevnih potreba za krvlju iskazali i u ovom ciklusu darivanja krvi, te ih pozivamo na sljedeći ciklus dobrovoljnog davanja krvi, koji Gradsko društvo Crvenog križa Krapina planira provesti od 08.07. do 15.07.2016. godine.

 

Obilježen Svjetski dan zdravlja

E-mail Ispis PDF

 

Pri GDCK Krapina djeluje program Ministarstva zdravlja „Program suzbijanja bolesti ovisnosti i smanjenja štete" u kojem se provode aktivnosti za sprečavanje širenja zaraznih bolesti posebno hepatitisa B i C te HIV/AIDS-a, kao i besplatno i anonimno testiranje na iste. Cilj preventivnih aktivnosti je ojačati svijest građana o postojanju bolesti i njezinim posljedicama te upozoriti na sprečavanja zaraze pojedinca.

Kako bismo informirali mlade o mogućnostima zaštite od zaraznih bolesti i ojačali svijest o važnosti odgovornog ponašanja, volonterke GDCK Krapina Petra Vidović i Lora Krkalo odradile su radionicu na temu „Koje je ponašanje prihvatljivo" sa učenicima Srednje škole Krapina 07. travnja, obilježavajući tako Svjetski dan zdravlja. U školi je postavljen i info pult GDCK Krapina gdje su volonteri dijelili informativne materijale i prezervative u svrhu zaštite i prevencije.

Akcija darivanja krvi

E-mail Ispis PDF

alt

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba provest će od 11. do 15. travnja 2016. godine drugi ciklus dobrovoljnog davanja krvi u 2016. godini. Na adrese dobrovoljnih davatelja krvi poslani su pozivi za akcije, a svi koji se žele uključiti krv mogu dati:

 

 • 11. travnja  u Srednjoj školi Krapina od 08:00 – 15:00 sati
 • 12. travnja u Srednjoj školi Krapina od 12:00 do 18:30 sati 
 • 13. travnja u Pučkom otvorenom učilištu Krapina od 8:00 – 16:00 sati
 • 14. travnja u Pučkom otvorenom učilištu Krapina od 9:00 – 17:00 sati
 • 15. travnja u Restoranu «Zagorka» Đurmanec od 9:00 – 15:30 sati

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina poziva sve dobrovoljne davatelje krvi da se odazovu na drugu akciju davanja krvi u ovoj godini.

Osnovana Skupština mladih Hrvatskog Crvenog križa

E-mail Ispis PDF

Predstavnici mladih Hrvatskog Crvenog križa okupili su se od 18. do 20. ožujka u Domu Gradskog društva Crvenog križa Zagreb na Sljemenu kako bi konstituirali Skupštinu mladih Hrvatskog Crvenog križa. U petak navečer uz međusobno upoznavanje članova predstavljen je plan rada u skladu s kojim će mladi planirati svoje aktivnosti. Osnivačka sjednica Skupštine mladih održana je u subotu 19. ožujka s početkom u 11 sati. Na sjednici su mladi između sebe izabrali predstavnike za Odbor mladih kao i predsjednika i potpredsjednika te usvojili plan rada mladih. Rad Skupštine svojim su prisustvom podržali izvršni predsjednik HCK Robert Markt koji je naglasio važnost rada mladih u razvoju nacionalnog društva i pohvalio volju i želju mladih za sudjelovanjem u radu Crvenog križa. Predsjednik HCK Josip Jelić iskazao je svoju podršku mladima u radu te zaželio sreću svim članovima.

Za rad u Skupštini svoje predstavnike su prijavila 52 društva Hrvatskog Crvenog križa, a na sjednici su prisustvovala 44 člana. Gradsko društvo Crvenog križa Krapina predstavljala je volonterka i članica Kluba mladih Petra Vidović, učenica 3. razreda Srednje škole Krapina.

U ostatku vremena koje su proveli na Sljemenu mladi su zajednički planirali aktivnosti, ukazali na svoje potrebe i ponudili brojna rješenja za poboljšanje statusa i unaprjeđenje rada mladih Hrvatskog Crvenog križa.

Čestitka povodom Uskršnjih blagdana

E-mail Ispis PDF

alt

Svim dobrovoljnim davateljima krvi,

donatorima, korisnicima,

suradnicima kao i svim

ostalim građanima

sretan i blagoslovljen Uskrs žele

ravnatelj, djelatnici i volonteri

Gradskog društva

Crvenog križa Krapina

Stranica 6 od 72