GDCK Krapina

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Svjetski dan darivatelja krvi

E-mail Ispis PDF

altSvake godine - 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi kao prigoda za zahvalu svim ljudima koji dobrovoljno daruju krv, ali i kako bi promovirali važnost krvi i krvnih pripravka u liječenju bolesnika. U 2016. godini slogan Svjetskog dana darivatelja krvi je "Krv nas sve povezuje".

Darujte krv – darujte život

Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovitog davanja krvi. Taj dan ujedno je prigoda za zahvalu i odavanje počasti svim darivateljima krvi koji diljem svijeta spašavaju ljudske živote. Pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) globalna kampanja Svjetskog dana darivatelja krvi održava se u 2016. godini pod sloganom „Krv nas sve povezuje“ (engl. „Blood Connect us all“).

Jedna četvrtina čovječanstva može doći do sigurnih doza krvi i krvnih pripravaka koji se prikupljaju po načelima: dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti, dok se za tri četvrtine stanovništva krv osigurava rodbinskim i prijateljskim davanjem i plaćanjem davateljima krvi. Navedena načela prva je 1948. godine prihvatila Liga društava Crvenog križa (današnja Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, IFRC), a podržala Svjetska zdravstvena organizacija, koja je ponovno istaknula njihov značaj nakon pojave AIDS-a, zbog širenja ove bolesti putem krvi koja se uzimala od plaćenih davatelja.

Prema epidemiološkom stanju proširenosti neke bolesti u jednoj zemlji, određuju se testovi za ispitivanje prikupljene krvi na prisutnost uzročnika zaraznih bolesti. U Hrvatskoj se, kao i u razvijenim zemljama svijeta, zbog zaštite i sigurnosti bolesnika te pravodobnog i uspješnog transfuzijskog liječenja provodi samo dobrovoljno davanje krvi. Darivatelji krvi su nacionalno i strateško bogatstvo svake zemlje. Kao i u mnogim zemljama tako i u Republici Hrvatskoj organizacija, prikupljanje i raspodjela krvi povjerena je službi za transfuzijsku medicinu i Crvenom križu koji u zajedničkoj suradnji ostvaruju prikupljanje potrebnih doza krvi za potrebe zdravstva.

Tko može biti darivatelj krvi?

Život i zdravlje suvremenog čovjeka ugroženi su ozljedama i bolestima pa je u liječenju nekih bolesti krv nezamjenjiv lijek. Prema definiciji, dobrovoljni davatelj krvi je osoba koja daruje krv, plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i za to ne prima nikakvu naknadu, ni novčanu, niti na način koji se može smatrati zamjenom za novac.

Krv može dati svaka osoba dobrog zdravlja u dobi od 18 do 65 godina i u dobi od 65 do 70 godina ako krv daje jednom do dva puta godišnje. Žene smiju davati krv tri puta, a muškarci četiri puta godišnje. Prije svakog davanja krvi radi se liječnički pregled svakog pojedinog darivatelja. Davanje krvi (450 mililitara ili jedna doza krvi) traje desetak minuta, nakon čega slijedi odmor od 30 minuta i zahvalni obrok. Davanjem krvi ne ugrožava se zdravlje, već se, dapače, kontrolira zdravstveno stanje darivatelja krvi.  Pribor za uzimanje krvi je sterilan i za jednokratnu uporabu. Za vrijeme davanja krvi darivatelj je pod kontrolom zdravstvenog radnika, a svi podaci i rezultati testiranja su liječnička tajna.U Hrvatskoj se godišnje prikupi oko 180.000 doza krvi jer približno 100 tisuća osoba godišnje daruje krv, od čega je 30 posto žena i 70 posto muškaraca.

Uloga Hrvatskog Crvenog križa

Da bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj davatelja krvi, odnosno dovoljne količine krvi u pričuvi. S tim ciljem u Hrvatskoj je izgrađen sustav usklađenog davanja i prikupljanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa preko svojih društava koja okupljaju darivatelje krvi i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu te zavoda za transfuzijsku medicinu u drugim gradovima koji rade na uzimanju krvi, što u zajedničkoj suradnji omogućuje podmirenje iskazanih potreba zdravstva za krvi i krvnim pripravcima.

Od 1953. godine, 25. listopada obilježava se Dan darivatelja krvi u Hrvatskoj, a na dan kada je u Željezari Sisak u organizaciji Crvenog križa održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi – do tada su se potrebe za krvi osiguravale od plaćenih davatelja, članova obitelji ili prijatelja. Hrvatski Crveni križ se svakako smatra utemeljiteljem i promotorom dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskoj.

Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa Krapina svim darivateljima krvi upućuje iskrene čestitke povodom

Svjetskog dana darivatelja krvi - 14. lipnja

i zahvaljuje na darovanoj krvi, čime su pomogli liječenju i spašavanju ljudskih života.

Donacija umjetnika slikara Stjepana Đukića- Pište

E-mail Ispis PDF

alt

Uređenje prostora Gradskog društva Crvenog križa Krapina bliži se kraju, tako se u ovoj završnoj fazi uređenju priključio poznati umjetnik, slikar Stjepan Đukić – Pišta, koji je oslikao akrilnim bojama jedan zid male dvorane Roze Farkaš, sa motivima Grada i prve predsjednice GDCK Krapina Roze Farkaš. Jedna je to od autorskih donacija poznatog umjetnika čime je oplemenio prostore GDCK Krapina gdje će se djelatnici i korisnici osjećati ugodnije. Donacija slike Reminiscencia vijednosti je 4.000,00 eura.

Donacija igračaka dječjem vrtiću

E-mail Ispis PDF

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina je danas, 08.06.2016. godine, posjetilo dječji vrtić Mali kaj u Krapini i djeci poklonilo 22 kg igračaka. Uz mnogo rabljenih igračaka, djeci su poklonjeni i novi flomasteri, bojice, glinamol, ljepila, što će moći koristiti i za kreativne radionice. Do kraja godine GDCK Krapina će s ovakvom vrijednom donacijom posjetiti i ostale dječje vrtiće na području grada Krapine.

Obilježen Svjetski dan nepušenja

E-mail Ispis PDF

  

Povodom Svjetskog dana nepušenja, u petak 03. lipnja 2016. godine bilo je organizirano tradicionalno pješačenje na Strahinjčicu kraj Krapine. Pješačenje je organiziralo Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Krapinsko-zagorske županije u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KZŽ, Centrom za socijalnu skrb Krapina-Podružnicom Obiteljski centar, Gradskim društvom Crvenog križa Krapina, Policijskom upravom krapinsko-zagorskom i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području KZŽ, uz Grad Krapinu kao domaćina. Učenike osnovnih i srednjih škola na Strahinjčicu su vodili članovi Planinarskog društva "Strahinjčica", Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Vodičke službe Hrvatskog planinarskog saveza  i djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Sudionike pješačenja pozdravila je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja je štetan utjecaj duhanske industrije, posebice njeno nastojanje da zaustavi napore brojnih država u kontroli globalne epidemije pušenja.  Hrvatska je potpisnica Konvencije Svjetske zdravstvene organizacije koja poziva na sprečavanje uplitanja duhanske industrije u javno-zdravstvenu politiku. U Hrvatskoj koja je po smrtnosti od raka pluća druga u Europi odmah iza Mađarske, svakodnevno puši svaki peti učenik 1. razreda srednje škole, a 60 posto ih je barem jednom zapalilo cigaretu. Više od trećine onih koji cigaretu jednom zapale postanu ovisnici. S ciljem suzbijanja pušenja kao glavnog, izbježivog, čimbenika rizika za nastanak niza bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 31. svibanj Svjetskim danom nepušenja.

Donacija umjetnika Stjepana Đukića - Pište

E-mail Ispis PDF

alt

Uređenje prostora Gradskog društva Crvenog križa Krapina bliži se kraju, tako se u ovoj završnoj fazi uređenju priključio poznati umjetnik, slikar Stjepan Đukić – Pišta, koji je oslikao akrilnim bojama jedan zid male dvorane Roze Farkaš, sa motivima Grada i prve predsjednice GDCK Krapina Roze Farkaš. Jedna je to od autorskih donacija poznatog umjetnika čime je oplemenio prostore GDCK Krapina gdje će se djelatnici i korisnici osjećati ugodnije.

Donacija Bravarije Piljek

E-mail Ispis PDF

alt

Uređenje prostora Gradskog društva Crvenog križa Krapina bliži se kraju. Bilo je tu mnogo volonterskog rada i donacija. Tako nam je i ovih dana Bravarija Piljek iz Mirkovca 75, Sveti križ Začretje , donirala metalni vatrootporni ormar. To je već druga njihova donacija Gradskom društvu Crvenog križa Krapina jer su i prije nekoliko godina donirali sef. Ovim putem zahvaljujemo Dejanu Piljeku na ovoj hvalevrijednoj donaciji.

Održane radionice "Kodovi sigurnosti na vodi"

E-mail Ispis PDF

 

Volonter Gradskog društva Crvenog križa Krapina i spasilac Zdenko Babić je održao učenicima četvrtih razreda Osnovnih i područnih škola „Ljudevit Gaj", Đurmanec, Jesenje, Antuna Mihanovića Petrovsko i Side Košutić Radoboj radionice „Kodovi sigurnosti na vodi". Radionice su održane od 20. do 25. svibnja 2016. godine. Održano je 13 radionica kojima je prisustvovalo 176 učenika. Učenici su dobili znanja o opasnostima koje vrebaju na moru, rijekama i jezerima, koja je uloga spasioca, te ponešto o ekološkoj zaštiti priobalja. Sve će im to dobro doći tijekom boravka u Školi u prirodi koju škole organiziraju upravo tijekom svibnja i lipnja na moru. U provođenje radionica uključili su se i članovi Kluba mladih, učenici iz Srednje škole Krapina, Martina Vučilovski i Leonard Vincelj.

Stranica 4 od 72